[vc_row][vc_column][vc_column_text]Hieronder vindt u een groot aantal antwoorden op veelgestelde vragen.
Staat het antwoord op uw vraag er niet bij of wilt u meer informatie dan hier voorhanden? Neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies.
Plaatsen van tegels
Tegels plaatsen is een uiterst nauwkeurig werkje. De verschillende tegels hebben verschillende methodes als het op plaatsen aankomt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_toggle title=”Mogen cementtegels buiten worden geplaatst” style=”arrow” open=”true”]In principe mogen cementtegels buiten worden geplaatst maar ze moeten wel goed worden geïmpregneerd om te voorkomen dat er vocht in de tegels trekt waardoor ze kunnen stukvriezen.
Advies is om de cementtegels zo mogelijk onder een afdak te plaatsen en om een buitenvloer eens in de twee jaar te voorzien van een nieuwe impregneerlaag zoals Kleurverdieper.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Mogen Zelliges of Bejmat tegels buiten worden geplaatst worden” style=”arrow”]Zelliges die buiten worden geplaatst kunnen stukvriezen omdat de toplaag van deze soort tegel vrij dun is. Toch worden deze tegels vaak buiten gebruikt als decoratieve afwerking. Zorg er voor dat er goed wordt gevoegd zodat vocht geen kans krijgt. De voorkeur gaat uit naar Bejmat tegels omdat deze iets dikker zijn.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Is het mogelijk over andere tegels heen te tegelen” style=”arrow”]In de meeste gevallen is dit goed mogelijk. Het is belangrijk een goede primer te gebruiken. Er bestaan speciale primers voor het tegelen over bestaande tegels. Zorg er tevens voor dat de ondergrond, dus het oppervlak van de bestaande tegels redelijk vlak is.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Is het mogelijk over een houten vloer te tegelen” style=”arrow”]In de meeste gevallen is dit goed mogelijk. De ondergrond dient stevig en stug te zijn zonder dat deze te veel kan bewegen. De vloer moet stevig genoeg zijn om het gewicht van de tegels te kunnen dragen. Gebruik een speciale primer die geschikt is om tegels op hout te plaatsen, gebruik een flexibele tegellijm en een flexibel voegmiddel.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Hoe dik moet de voeg zijn” style=”arrow”]Zelliges en Bejmat tegels: Zelliges en Bejmat tegels kunnen strak tegen elkaar worden geplaatst waarbij de oneffenheden die overblijven dienen te worden opgevuld met voegsel. Zonder voegsel kan er vocht tussen de tegels komen en kunnen tegels loskomen van de wand. In natte ruimtes dient het aanbeveling extra goed te voegen.
Spaanse tegels en Metro tegels: houd voor deze soort tegels een voeg aan van 2 mm. Een dikkere voeg is meestal niet fraai, een dunnere voeg wel maar dat is weer moeilijker te realiseren. Ook zetten zonder voeg is mogelijk maar in natte ruimtes niet aan te bevelen.
Cementtegels: houd een voeg aan van 2 mm. Een dikkere voeg is niet mooi en een dunnere voeg is te moeilijk te realiseren. Tegelen zonder voeg is mogelijk maar niet aan te raden in verband met vocht. Vloertegels van cement moeten altijd worden gevoegd.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Hoe worden Zelliges afgewerkt op de kopse (zij)kanten” style=”arrow”]Hiervoor zijn drie methodes: voegen, strippen of zagen.
Voegen: er wordt een schuine rand met voegsel aangebracht tussen de tegels en de muur. Hierdoor loopt het randje netjes schuin weg en zie je de zijkant van de tegel ziet meer. De rand kan vervolgens geverfd worden in de kleur van de muur.
Strippen: over elke naad wordt een strip geplakt. Er is een grote keuze uit strips en het resultaat oogt wat moderner.
Zagen: mooi maar tijdrovend. Door kleine stukjes tegel aan 2 kanten in verstek te zagen ontstaat er een soort plintje waarmee de randen afgewerkt kunnen worden. Het is een flink werkje om dit goed uit te meten, het resultaat is echter prachtig![/vc_toggle][vc_toggle title=”Hoe werk je Cementtegels af op de kopse kanten” style=”arrow”]Omdat cementtegels zijn opgebouwd uit een cementlaag en een kleurlaag hebben deze tegels geen mooie zijkant. Er zijn speciale strips in RVS en aluminium die deels achter de tegel worden gelijmd. Deze strips kunnen ook worden gebruikt als overgang van een cementtegelvloer naar een andere vloer.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Kan ik vloerverwarming gebruiken onder mijn cementtegels” style=”arrow”]Ja dat kan. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden:
- De vloerverwarming dient minimaal 6 cm onder het tegeloppervlak te liggen
- De vloerverwarming mag nooit warmer dan 30 graden worden gestookt
- Na het plaatsen van de tegels dient men 3 weken te wachten alvorens de vloerverwarming aan mag
- De vloerverwarming moet daarna zeer langzaam op temperatuur komen, elke dag met 1 graad.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”Mogen cementtegels in een douche geplaatst worden?” style=”arrow”]Ja, deze tegels mogen zowel aan de wand als op de vloer geplaatst. Goed impregneren, liefst elk jaar.[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1549995670689{padding-top: 25px !important;}”]
Vragen over reinigen van tegels
Reiniging van tegels komt de levensduur sterk ten goede. Niet alleen direct na het plaatsen maar ook wekelijks onderhoud is belangrijk. Het verwijderen van vlekken en vuil op de tegels vraagt om speciale producten.[/vc_column_text][vc_toggle title=”Wanneer gebruik je HMK R155 Grondreiniger -zuurvrij-” style=”arrow”]HMK R155 Grondreiniger is een sterke ontvetter waarmee je ook de meest vieze vloeren weer schoon kunt krijgen. Dit product zal wel de opgebouwde beschermlaag, ontstaan door dweilen met HMK P324 Edelzeep of met groene zeep weer verwijderen. Is de vervuiling al in de cementtegels getrokken dan moeten de tegels worden ontdaan van hun impregneerlaag met behulp van HMK R154 Losefix. Hierna moeten de tegels goed worden geboend met een oplossing van HMK R155 Grondreiniger. Aansluitend de vloer goed reinigen met water. Het is heel belangrijk de vloer nu opnieuw te impregneren![/vc_toggle][vc_toggle title=”Wanneer gebruik je HMK P324 Edelzeep – Vloerzeep” style=”arrow”]HMK P324 Edelzeep is een onderhoudsproduct voor cementtegels waarmee wekelijks of tweewekelijks kan worden gedweild. De vloer is dan schoon en voorzien van een beschermende microfilm laag. Deze laag beschermt de tegels tegen vuil, vet en zuren.
Vooral het eerste jaar na plaatsing van cementtegels is het belangrijk de vloer wekelijks of tweewekelijks te dweilen met HMK P324 Edelzeep. De poriën in de tegels zullen versneld vol raken waardoor er een betere afweer ontstaat tegen vuil. Overtollige zeepresten kunnen worden verwijderd met HMK R155 Grondreiniger.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Met welke producten kan ik mijn tegels schoonmaken” style=”arrow”]Cementtegels: deze tegels mogen alleen gereinigd worden met zuurvrije schoonmaakmiddelen. Gebruik nooit zuurhoudende middelen zoals azijn, chloor of Antikal! Het beste is te kiezen voor HMK P324 Edelzeep of anders een zachte zeep of groene zeep.
Zelliges en Bejmat tegels: gebruik voor het schoonmaken van deze Marokkaanse wandtegels reguliere schoonmaakmiddelen zoals allesreiniger en Antikal.
Marokkaanse wandtegels: deze tegels kunnen eveneens gereinigd worden met reguliere schoonmaakmiddelen zoals een allesreiniger of een tegelreiniger.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Wanneer gebruik je HMK R154 Lösefix” style=”arrow”]HMK R154 Losefix is een krachtig oplosmiddel en worden gebruikt om oude impregneerlagen op te lossen en verf en lijmresten te verwijderen van cementtegels, ook onder de impregneerlaag.
Het verwijdert snel en moeiteloos paraffine, grafiet, olie en vet, dringt in tot in de tegel. Losefix is gebruiksklaar en mag niet met water vermengd worden.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Wanneer gebruik je HMK R152 Olie- en wasverwijderaar” style=”arrow”]HMK R152 Olie- en wasverwijderaar is een product om vetvlekken uit cementtegels te halen. Het product wordt op het te reinigen oppervlak aangebracht en goed geborsteld in het oppervlak. Daarna wordt een laagje op de in geborstelde plaats aangebracht. Het drogen duurt ca. 4 tot 12 uur. De opgedroogde pasta wordt dan weg geveegd. Werkzaam tegen olievlekken, het verwijdert vrijwel alle olievlekken uit poreuze natuursteensoorten, beton, cement, baksteen, hout en poreuze oppervlakken. HMK R152 Olie- en wasverwijderaar is niet geschikt voor natte ondergronden en kunststof.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Ik heb vlekken in mijn tegel, wat te doen” style=”arrow”]Omdat Portugese tegels (cementtegels) niet zijn gebakken, zijn dit soort tegels bevattelijker voor vlekken dan geglazuurde tegels. De meeste vlekken zijn echter goed te verwijderen. Voordat wordt begonnen met reinigen is het belangrijk te weten om wat voor vlek het gaat.
Vlekken door optrekkend vocht en kalkvlekken kunnen ontstaan vlak na het installeren van de vloer of door een lekkage. In de meeste gevallen trekken deze ook vanzelf weer weg.
De witte uitslag van kalk kan meestal met een zuurvrije cement sluierverwijderaar verwijderd worden.
Als de vloer al is geïmpregneerd, dan kan het noodzakelijk zijn om de impregneer laag weer te verwijderen met HMK R154 Losefix zodat de vloer beter kan ademen en de vlekken beter kunnen worden bewerkt met een reinigingsmiddel.
Vlekken door vet zoals olijfolie, pindakaas of boter dienen te worden behandeld met HMK R152 Olie- en wasverwijderaar. Dit product trekt diep in de tegels om zo de vlek op te lossen. Als de vloer al geïmpregneerd is, dan kan het noodzakelijk zijn om de impregneer laag eerst te verwijderen met HMK R154 Losefix.
Vlekken door vloeistoffen en zuren moeten zo snel mogelijk worden verwijderd. Denk aan wijn en vruchtensappen. De zuren gaan namelijk een reactie aan met het kalk in de tegels en dit zal resulteren in een vervelende vlek. Vlekken die ontstaan zijn door zuren zijn niet met een product te verwijderen omdat het een aantasting van de kalklaag is die zich voordoet als vlek.
Het beste is om de tegels in een dergelijk geval op te schuren / te polijsten met een zeer fijn watervast schuurpapier(korrel 600 en korrel 1000). Meestal moeten dan alle tegels worden behandeld omdat er anders 1 tegel tussen zit die anders oogt (in strijklicht).
Er zijn gespecialiseerde bedrijven die dit voor je kunnen doen zodat je zeker bent van een mooi eindresultaat.
Denk er ook aan dat lastige vlekken die niet kunnen worden verwijderd of alleen tegen hoge kosten, soms door je verzekeraar worden vergoed.[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1549996021783{padding-top: 25px !important;}”]
Vragen over impregneren
Het impregneren van Portugese cementtegels is van wezenlijk belang. Er zijn een aantal stappen die gevolgd moeten worden en een aantal zaken die men in het oog moet houden om een prachtige vloer te krijgen die jarenlang meegaat.[/vc_column_text][vc_toggle title=”Hoe impregneer ik mijn cementtegels” style=”arrow”]Lees alles over het impregneren van cementtegels op de betreffende pagina.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Moet marmer mozaïek ook geïmpregneerd worden” style=”arrow”]Nee, marmer hoeft niet worden geïmpregneerd omdat marmer van zichzelf veel harder is dan een cementegel. Vlekken dringen minder snel in maar wees wel voorzichtig met zuren! Onderhoud een mozaïekvloer van marmer met een groene, zachte zeep of met HMK P324 Edelzeep.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Welke impregneerproducten zijn er en wat is het verschil” style=”arrow”]Er zijn drie verschillende impregnanten waarmee geïmpregneerd kan of dient te worden.
- Vlekstop; basis impregneermiddel dat ook als eerste impregneerlaag wordt gebruikt.
- Tegelolie; impregneermiddel op basis van lijnzaadolie. Wordt meestal als 2e laag toegepast in keukens.
- Kleurverdieper; impregneermiddel op basis van harsen. Wordt meestal als 2e laag toegepast in natte ruimtes.
Deze drie verschillende impregneermiddelen worden voor verschillende ruimtes gebruikt of in een bepaalde volgorde.
Cementtegelvloeren dienen altijd te worden voorzien van HMK S234 Vlekstop. Dit basis impregneermiddel dringt tot diep in de kleurlaag en hardt daar uit. Op zich zouden twee tot drie lagen HMK S234 Vlekstop al een zeer goede bescherming geven.
Voor ruimtes waar geknoeid kan worden met vetten zoals in keukens, adviseren wij om na de laag Vlekstop een laag Tegelolie te gebruiken. Tegelolie is al vet van zichzelf waardoor andere vetten minder snel kans krijgen om in een tegel te trekken.
Tegelolie heeft ook een kleur verdiepende werking. Houd er wel rekening mee dat witte tegels iets crèmekleurig zullen worden.
Voor natte ruimtes en toiletten adviseren wij HMK S242 Kleurverdiepende bescherming. Ondanks de naam verdiept dit product de kleur niet zo erg als men zou vermoeden want Kleurverdieper is eigenlijk een coating. Het bevat harsen die uitharden op het tegeloppervlak waardoor een waterdichte beschermlaag ontstaat.[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1549996119823{padding-top: 25px !important;}”]
Vragen over tegels snijden of zagen
[/vc_column_text][vc_toggle title=”Hoe maak ik een hoektegel of binnenhoek” style=”arrow”]Het maken van een binnen- of buitenhoek is eenvoudig zelf te doen: gebruik hiervoor 2 border tegels en zaag die diagonaal door.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Hoe moet ik de tegels snijden of zagen en met welke gereedschappen” style=”arrow”]Cementtegels moeten worden gezaagd met een watergekoelde tegelzaag. Deze zijn meestal te huur bij de bouwmarkt. Een haakse slijper kan ook uitkomst bieden bij het maken van kleine stukjes, bochtjes en gaten.
Zorg ervoor dat na het zagen de tegels worden afgespoeld met schoon water want zaagwater is meestal verkleurd en dat kan intrekken in de onbeschermde cementtegels. Ook bij onze andere tegelsoorten zoals Bejmat, Zelliges en Spaanse tegels kan een watergekoelde tegelzaag worden gebruikt. Voor de metro tegels, dus de dunnere tegels is vaak een handmatige tegelsnijder al voldoende.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Hoe zaag je tegels verstek” style=”arrow”]Cementtegels en Marokkaanse Zelliges zijn moeilijk in verstek te zagen want het vraagt om veel precisie en geduld. Neem daarom de tijd voor dit klusje en bestel enkele extra tegels als er tegels in verstek moeten worden gezaagd.[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row]